SOMER SIVRIOğLU HEM DUYGU HEM DE GURUR YüKLüYüM

Somer Sivrioğlu

Avustralya’daki ekibimle birlikte deprem bölgesine yardım toplamak için pek çok etkinlik yaptık. Ama en özeli, geçen pazar, tüm gelirin UNICEF aracılığıyla Türkiye ve Suriye’deki depremzede çocuklara bağışlandığı geceydi. Avustralya’nın en önemli şefleri bizimleydi, Sidney’in en lüks restoranı Rockpool Bar&Grill’de birlikte yemek pişirdik, ciddi miktarda da para topladık...

Kahramanmaraş depremlerinden dört gün önce gittiğim Sidney’de, bir yandan çok özlediğim çocuklarımla zaman geçiriyorum, bir yandan uzun zamandır ihmal ettiğim restoranlarımla ilgileniyorum, bir yandan da ekibimle birlikte deprem bölgesi için yardım toplamaya çalışıyorum. Restoranımız Maydanoz’da önce herkese açık bir sokak yemekleri günü düzenledik, hemen ardından da 5 gün boyunca yine özel etkinlikler-le bölgeye destek olmaya çalıştık. Fakat benim için en özeli, geçen pazar gecesi Sidney’in en lüks restoranı Rockpool Bar&Grill’de, Avustralya’nın ve dünyanın en önemli şefleriyle yaptığımız yardım yemeği oldu.

Yemek yazarı Joanna Savill’le 2010’da tanışmıştık. Hatırlıyorum, o yıl Sidney Uluslararası Yemek Festivali’nin teması Türkiye ve Ortado- ğu’ydu... Mehmet Gürs ve Musa Dağdeviren gibi uluslararası çapta bilinen Türk şeflerimiz, Yotam Otto-lenghi ve Greg Malouf gibi Ortadoğu mutfağının global kahramanlarıyla birlikte benim de bir parçası olduğum festival, kariyerime damga vurmuştu. Deprem sonrası ilk arayanlardan biri Joanna Savill oldu. Kendisine şehrin önemli şeflerinin beraber yemek pişirdiği ve geceden elde edilecek tüm gelirin UNICEF aracılığıyla Türkiye ve Suriye’deki depremzede çocuklara bağışlanacağı bir etkinlik düzenle-mek istediğimi söyledim. Aynı gün içinde ülkenin en önemli restoranlarından Rockpool’un grup şefi Corey Costelloe’yla buluşturdu beni... Hemen ekibi kurmaya başladık.

Bizim gibi deprem bölgesine yardım etkinlikleri yapan, Tulum restoranın şefi ve Melbourne’deki guru-rumuz Coşkun Uysal ve Suriyeli göçmenlere destek için beraber çalıştığımız şef Shane Delia, gelmeyi ka-bul ettiklerini söyleyince sevinçten havalara uçtum. Bu durum, Avustralyalı diğer ünlü şefleri ikna etmem için bana kolaylık sağlayacaktı...

“Etkinliğin biletleri kişi başı 750 dolar olmasına rağmen hemen satıldı.”

TV yüzlerine ihtiyaç vardı

Önce yıllarca beraber etkinlik yaptığımız, mutfaktaki kız kardeşim diyebileceğim Lauran Murdoch ve Tequila Daisy’nin şefi Hamish Ingham’ı ikna ettim; dostluğumuzu kullanarak... Sonra Brisbane’deki en iyi restoranların şefi, dostum Ben Williamson ekibe dahil oldu. 12 yıldır beraber çalıştığımız OzHarvest adlı yardım kuruluşunun şefi Jez Wick, etkinliğe kuruluşlarının amacı doğrultusunda, kurtarılmış (artakalan malzemelerle yapılmış) mezelerle katılmak istediğini iletti. Kadro yavaştan oluşuyordu. Fakat sadece 100 kişi ağırlayabileceğimiz bu etkinliği yüksek fiyattan satabilmek için televizyon yüzü olan şeflere ihtiyacımız vardı. ‘Kitchen Nightmares Australia’ (Mutfak Kâbusları Avustralya) programını yapan İrlanda asıllı şef Colin Fassnidge, giriş-gelişme-sonuç şeklinde hazırladığım uzun davet yazısına her zamanki nüktedanlığıy-la “OK, whatever” (Tamam ya, her neyse) diye cevap verince taşlar yerine oturmaya başlamıştı.

“Bir aydır hazırlandığımız organizasyon özveriyle yapıldı, harika tatlar sunuldu.”

Bu arada Joanna Savill, ‘MasterChef Avustralya’ programının eski jüri üyelerinden, aynı zamanda ido-lüm olan Matt Preston’un geceye sunuculuk yapmak için katılacağını söyleyince etkinlik bir anda rüya takımın davetine dönüştü. Ekibe bir de hareketli bir forvet lazımdı. Manu Feildel, sadece müthiş bir Fran-sız şef değil. Aynı zamanda Avustralya’nın en popüler TV yıldızlarından... ‘My Kitchen Rules’ (Benim Mutfak Kurallarım) programının sunucusu, ‘Yıldızlarla Dans’ programının şampiyonu, enerjisiyle herkesin sevgilisi... Kadroyu da açıklayarak kendisine mesaj attım. Cevap vermedi önce. Sonra aradım. “Geri döne-ceğim” diye mesaj attı. İki gün sonra aradı ve iki gündür 50’nci doğum günü kutlamasını iptal edip bizimle olmak için eşini ve yakınlarını ikna etmeye çalıştığını, nihayet başardığını, doğum gününde bizimle olacağı-nı söyledi.

Etkinlikten bir gün önce, sahneye ‘assolist’ çıktı. 2019’da ‘The World’s 50 Best Restaurants’ (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) tarafından dünyanın en iyi restoranı seçilen Mirazur da bu etkinliği duyup bizlere katılmak istediğini söyledi. Böyle müthiş bir kadro Sidney’in en iyi restora-nında buluşunca biletler kişi başı 750 dolar olmasına rağmen hemen satıldı.

Bu satırları yazarken duygu doluyum. Ülkenin en önemli şefleri ricamız üzerine bizimle olmayı kabul etti çünkü... Üstelik yaptıkları yemeğin masrafları dahil her şeyi kendi ceplerinden ödeyerek, değerli zamanlarından feragat ederek... Bir aydır üzerinde çalıştığımız bu müthiş organizasyon herkesin ina-nılmaz özverisiyle, harika lezzetlerle ve en önemlisi çocuklarımıza katkı sağlayacak ciddi miktarda bir para toplayarak tamamlandı. Benim için hem duygu hem de gurur yüklü bir gece oldu.

 

2023-03-31T23:11:04Z dg43tfdfdgfd